Being a woman is worse than being a farmer - there is so much harvesting and crop spraying to be done: legs to be waxed, underarms shaved, eyebrows plucked, feet pumiced, skin exfoliated and moisturized, spots cleansed, roots dyed, eyelashes tinted, nails filed, cellulite massaged, stomach muscles exercised. The whole performance is so highly tuned you only need to neglect it for a few days for the whole thing to go to seed.
Helen Fielding "Bridget Jones's Diary"

wtorek, 2 października 2012

Mad w kuchni odc. 1 - sałatka z fetą i awokado

Porzuciwszy słodycze (pierwszy dzień odwyku za mną...) postanowiłam nosić do pracy sałatki. A że od dłuższego czasu przepełniała mnie żądza awokado, na pierwszy ogień znalazłam taką oto łatwą do zrobienia sałatkę - przypuszczalnie jest mocno kaloryczna, ale za to jaka zdrowa!
Przepis znaleziony na stronie polki.pl, zdjęcie moje.


Składniki:
- 20 dag sera feta
- 2 dojrzałe awokado 
- 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek 
- 10 dag marynowanych zielonych oliwek bez pestek
- 2–3 łyżki posiekanych listków bazylii
- 20 dag pomidorków koktajlowych 

Na sos: 
- 2 ząbki czosnku 
- 6–8 łyżek oliwy 
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Awokado umyj i obierz cienko ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę.
2. Fetę wyjmij z opakowania i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i zielone oliwki pokrój na połówki. Czarne oliwki odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.
3. Pokrojoną w kostkę fetę, kawałki awokado, pokrojone pomidorki i oliwki włóż do dużej salaterki. 
Posyp całość posiekaną bazylią i lekko wymieszaj.
4. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowym sosem polej sałatkę. Podawaj ze świeżym jasnym lub ciemnym pieczywem.

Ja zrobiłam połowę porcji, sok z cytryny miałam "sztuczny" i niestety nie dodałam bazylii. Ale i tak jest pyszna!

9 komentarzy:

  1. Ale to smakowicie wygląda, aż mi w brzuchu zaburczało:) Wytrwałości bez słodkości życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam przekonać się do avocado w różnych kombinacjach i jakoś nie bardzo mi to wychodzi ;) Lubię od czasu do czasu pastę z niego ale ostatecznie rzadko ją robię.
    Za to fetę i oliwki mogłabym jeść na okrągło :D

    Mój pobyt w Grecji najlepiej wspominam pod kątem jedzenia :D i piwa Mythos ♥ Odnajduję się w ichniej kuchni ale temperatury zabijały....Nie cierpię gorąca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też nie znoszę upałów, ale ostatecznie przeżyłam. Za piwem nie przepadam, z alkoholi spożywałam wino, cydr i drinki :)

      Usuń
  3. Na pewno spróbuję, sądząc po składnikach, mogłaby mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, ale jednak do pracy nie za bardzo - czułam dyskomfort z powodu tego jednego ząbka czosnku :)

      Usuń