Do zrobienia tego dania natchnął mnie blog Dziewczyny z kotem, później przeszukałam internet i zrobiłam własną wersję łącząc parę przepisów - bazując częściowo na świeżo kupionych cukiniach i pieczarkach, a częściowo na tym, co czekało w kuchni na wykorzystanie.
Składniki:
- dwie niezbyt duże cukinie
- pieczarki
- czosnek
- pomidory
- ser feta
- oliwa, bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili itp., co kto lubi
Sposób wykonania:
Cukinie wydrążyłam (czym to się robi? Nożem się bałam, użyłam łyżeczki do wykrawania melona), wnętrze lekko posoliłam i skropiłam oliwą. Oddzielnie usmażyłam pieczarki, dodałam sól i pieprz, zjadłam prawie połowę :D (uwielbiam smażone pieczarki). Na drugiej patelni podsmażyłam parę ząbków czosnku posiekanych na plasterki, dorzuciłam pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, poddusiłam, dorzuciłam wydrążone szczątki cukinii i dusiłam do miękkości. Planowałam dodać trochę koncentratu pomidorowego, ale zapomniałam :). Posypałam tartą bułką i jeszcze chwilkę smażyłam, bułka trochę to zagęściła. Posypałam obficie ulubionymi przyprawami, połączyłam z pieczarkami i dodałam pokrojoną w kostkę fetę. Nałożyłam farsz do cukiniowych łódeczek i zapiekałam 45 minut w temp. 180°C.
Było smaczne, ale głównie rozkoszowałam się smakiem farszu, a najmniej mi smakowała wydrążona cukinia (mimo że b. lubię to warzywo). Dlatego następnym razem pokroję całą cukinię w kostkę dodając do niej podobne składniki i użyję jako sos do makaronu :).
Bardzo smacznie wyglądająca wariacja - właśnie to lubię w takich przepisach, że można je dowolnie przerabiać, w zależności od upodobań smakowych :) A swoją cukinię "dziabałam" nożykiem do masła, bo przyznam się, że też miałam ten sam problem, co Ty :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam całość jako danie, z tym, że na pewno dorzuciłabym jeszcze na wierzch żółty ser :)
Gdybym miała żółty ser, też bym dodała :)
UsuńMniam! Dobrze, że zaraz mam obiad, bo po Twoich zdjęciach zrobiłam się godna :D
OdpowiedzUsuńmniam, wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm pycha :)
OdpowiedzUsuńA ja muszę zrobić pieczarki faszerowane, tak mnie tymi cykiniami natchnęłaś ;)
OdpowiedzUsuńcukiniami.. :D
Usuńfaszerowane pieczarki jadłam raz w życiu i miło wspominam :)
Usuń