Jeszcze nie znudziło mi się awokado - całkiem możliwe, że organizm domaga się nienasyconych kwasów tłuszczowych; skończyły mi się kapsułki omega, od których jestem wręcz uzależniona, a dostawa z iHerb wciąż w drodze (wyszukałam wegetariańskie kapsułki o genialnej w swej prostocie nazwie - Ovega-3).
Kolejna sałatka - zdjęcie moje, przepis ze strony puszka.pl.
1 pomidor
1 papryka
pół puszki groszku
awokado (nie za bardzo dojrzałe)
sok z cytryny
sól
biały pieprz
majonez (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do nich groszek, solimy, pieprzymy. Awokado kroimy w kostkę, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Dodajemy awokado do pozostałych warzyw, mieszamy.
Można też opcjonalnie dodać łyżkę majonezu.
Ja dodałam pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki. I jak na mój gust za mało pieprzu. I dla lepszej kolorystyki papryka powinna być czerwona, nie zielona :). Sałatka była mocno sycąca ale mało wyrazista - myślę, że rozgnieciony ząbek czosnku świetnie by ją przyprawił, jednak wyeliminowałam czosnek z posiłków spożywanych w pracy :). Jeśli kogoś zachęciłam do spróbowania - życzę smacznego!
Mmm, uwielbiam sałatki, muszę dotrwać awokado i wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMmmm ale mi narobiłaś smaka na awokado! Kupię dwa ^^ jedno zjem, a drugie wkroję do tej sałatki i...też zjem :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam awokado, trzeb nadrobić braki w dziedzinie smaków ;-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam... wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) kocham awokado
OdpowiedzUsuńPowiem tak.... sałatki w Twoim wykonaniu wyglądają po mistrzowsku, podejrzewam, że są również smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń